История на златото

Първите златни открития.

Археолозите откриват следи от злато в испански пещери още от времето на палеолита т.е от около 40 000 години преди Христа. Друг исторически източник твърди, че златото е открито 6 000 година пр. Хр. Според трети фараоните в Египет са използвали златото за украса на техните храмове, още от 3000 г. пр. Хр.

Египет обаче не е първата цивилизация, в която златото се използвало като разменно средство. Тази чест се пада на кралството на Лидия съществувало в земите на днешна западна Турция около 700 пр. Хр. Първият вид златни монети били произведени от лидийските търговци. Монетите представлявали златни късове с печат, наречени електум, съставени от 27% сребро и 63% злато.

Археологически доказателства сочат, че златото е било широко използвано в Близкия изток. Най-ранното злато, използвано за украшения и накити е изкопано от гробниците на египетската царица Зер и царицата на Ур Шумер Пу-Аби. Доказано е, че гробницата на Тутанкамон в Египет от второто хилядолетие преди Новата ера съдържа най-голямото количество злато и бижута, сред които е и златен ковчег.

Римската империя.

По време на Римската империя, Рим е изобилствал от златни бижута, изработени от многобройните занаятчии по онова време. Златото по-късно се използвало и за производството на мебели и някои битови предмети в домовете на богатите римляни. Особено популярни сред гражданите до 3 век пр. Хр. били златните колиета с образа на римския император. Преди идването на испанците, индийските златари вече са владеели много техники за обработка на злато като методите за гранулиране, изчукване, пресоване, филиграниране, инкрустация, както и метода на изгубения восък. Най-големите находища на злато от онези времена са били разположени в Андите и Колумбия. По границите на младата държава САЩ са били открити големи златни находища, което е предпоставка за началото на златната треска.

Златна треска

Златната треска се заражда в голяма част от западните щати. По това време много хора, рискуват живата си, за да получат част от скъпоценното жълто чудо. Едно от най-известните находища в Съединените щати е открито през 1848 г в Статърс Мил (Stutter’s Mill), Калифорния. Златната треска обхванала Австралия, Южна Африка и Канада, съответно през 1851 г., 1884 г. и 1897 година.

Златен стандарт

Използването на златото като паричен стандарт е прието по-късно с цел стабилизиране на глобалната икономика. Според златния стандарт дадена страна не може да емитира валута на стойност по-голяма от стойността на златото, което притежава в трезора си. През 1821 г. Великобритания приема златния стандарт и е последвана от останалата част от Европа през седемдесетте години на 19 век.

В края на Първата световна война златният стандарт отпада в някои страни, тогава повечето от тях започват да трупат валута вместо злато в резерва си. САЩ обаче запазва златния стандарт до Голямата депресия, когато златото е заменено с американския долар на международния пазар.

След Втората световна война обаче, се въвежда система наречена “Бретън Уудс”, която работи на принципа на златния стандарт. Правителството на САЩ, фиксира цената на златото на 35 щатски долара за една златна унция, а останалите страни обвързват обменния курс на валутите си спрямо долара, така че златото отново е в подкрепа на световните икономики. През 1971 г., поради натиск от другите държави и проблеми с националния дълг, президентът Никсън решава да прекрати обезпечаването на долара със злато и съответно да се откаже от златния стандарт.

В наши дни

През 1986 г. беше създадена програмата американски орел, която позволи продажбата на златни и сребърни юбилейни/инвестиционни/ монети. Въпреки че миналото на злато остава неизяснено, никой не може да отрече, че жълтото чудо вълнува и радва хората от векове и ще продължи да го прави. Историята на златните монети, само подсилва това твърдение.

В наши дни златните монети остават ценна възможност за инвестиции, особено за тези, които искат да избегнат инфлацията. Много банки и фондове по цял свят ги интегрират в своите портфолиа. Оказва се, че популярността на златото е сезонна и се повишава при нестабилност в глобалната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *